Hälsosamma fötter

Mode och hälsa hör inte alltid ihop. De snygga skorna på hyllorna kan vara fällor för dina fötter som kan skapa små eller stora problem. Vill man slippa värk gäller det att ta hand om fötterna på bästa sätt. 

Ta bort förhårdnader

Att få tjock, hård hud under fötterna innebär att du lagt mycket tryck och belastning på fötterna under lång tid. Många personer har förhårdnader och tänker inte så mycket på det. Faktum är att fötterna ska vara mjuka. Tar man inte bort förhårdnader så gott det går, riskerar man att den hårda huden börja växa inåt och skapa en liktorn. En liktorn gör väldigt ont och kan i värsta fall behöva opereras bort. Därför ska man alltid fila fötterna efter en uppmjukade dusch.

Fotmassage

Våra fötter får dagligen utstå ganska hård belastning och en tuff miljö med strumpor och skor på, detta leder till en hel del spänningar i fötternas muskler och du kan enkelt lösa upp dem med en stunds skön massage av fötterna. Detta kan dock vara kostsamt om du ofta vill gå till en professionell fotmassör men det är rätt enkelt att utföra detta på dig själv. Du måste dock ha en del tålamod och göra rörelserna upprepade gånger. En skön fotkräm, använd handlovar, knogarna och tummarna och utför massagen minst 10 minuter för att hinna få en avslappnade effekt. Tycker du det är svårt eller att du själv inte når dina fötter så går det att använda enkla hjälpmedel du har i ditt hem, en boll eller annat som rullar. Placera det under foten och pressa foten på och rulla verktyget fram och åter under foten.

Undvik platta sulor

Tennis- och ballerina är snygga och trendiga, men de platta och tunna sulorna kommer att ge dig värk. Det är också större risk att du felbelastar i din gång, vilket kan ge upphov till fler problem. Bär endast sådana här skor under korta perioder och köp en avlastande sula som du kan byta mellan skorna.

Rätt skor för träning

Snart är vägarna fria från snö och då kastar sig många ut i joggingspåret för att bli av med de sista kilona innan sommaren. En sådan snabb upptrappning av träningen kan leda till hälsporre och inflammationer i fötterna, speciellt om du springer med dåliga skor. Köp skor som dämpar belastningen och har en sula som är formad efter din fot. Ett par nya joggingskor är att rekommendera inför varje ny träningssäsong om man är väldigt aktiv. Det finns flera olika modeller beroende på vilken aktivitet du gör.

Kasta klackarna

Det är ledsamt men sant, klackar gör fötterna inga tjänster. Visst är det okej att gå runt i högklackat under några timmar men det ska inte bli en rutin eller vana. När du använder klackskor ska du gärna ha en gelésula som avlastning. Generellt sett tar det inte mer än en timme och sex minuter innan klackskor börjar klämma och göra ont. Om du ändå vill bära klackskor har du här några snabba råd:

  • Bredare klack som sitter under hälbenet och inte för långt bak är bäst för balans och komfort
  • Tjockare sula under trampdynan belastar bättre än tunna
  • Skaffa inlägg till skorna
  • Ju mer av ovansidan av foten som är täckt, desto bättre stöd ger skorna
  • Köp aldrig för små eller stora skor bara för att du måste ha dem, det kommer bara förvärra smärtan