Välj rätt träningsskor

Att köpa rätt skor är ett viktigt uppdrag för varje löpare. Vardagsmotionärer såväl som elitidrottare är i behov av en bra utrustning för att kunna få ut så mycket som möjligt av träningen. Med fel skor får du dels inte resultatet du vill ha och dels ökar riskerna markant för skador.Många faktorer spelar in för att utrustningen ska passa dig optimalt och jakten på rätt löparskor kan vara ansträngande. Här är några handfasta tips för att jakten ska gå enklare.

Tänk på dämpningen

En av skons viktigaste funktioner är dämpningen. Därför bör du titta extra noga på den delen av skon för att se om den håller hög kvalitet. När du springer lägger du hela tyngden på sulan vid varje steg och därför måste denna dämpa nedfallet för att löpningen ska bli behagligare och smidigare. Hur ditt löpsteg ser ut är individuellt och kan påverka vilken typ av dämpning du ska ha. Det kan du ta reda på innan du köper skorna för att få den bästa skon för dig.

Vad kostar löparskor?

Löparskor finns i alla prisklasser – från ett par hundra kronor upp till flera tusen. Det kan vara lockande att köpa de billigaste skorna, men risken är att du får betala för det i framtiden med ett sämre löpsteg och förslitningsskador. Om du vill spara in pengar på köpet är det smartare att testa dem i butik och sedan beställa dem till ett bättre pris på nätet. Sajter som Sportamore har ett stort utbud av löparskor och chansen att hitta de skor man vill ha till ett bra pris är stor.

Komfort och passform

Skavsår är en vanlig åkomma som löpare ofta dras med. Du kan minska risken för skavsår och öka ventilationen i skon genom att välja en sko med en luftig överdel. Det är också klokt att inte köpa skor som sitter för tajt. Det gör att du får in mer luft i skon som gör att fötterna trivs bättre under och efter löprundan.