Fixa stilen själv istället för att köpa dem

Du är händigare än du tror, vi lovar! Förr i tiden kunde alla hantera en synål men idag är det många som tror att det är för svårt. Du kanske aldrig ens har hållit i ett par stickor, men de är förvånansvärt lätta att hantera. Istället för att bara köpa de plagg och detaljer du vill ha, varför inte testa att göra dem själv?

Garn och stickor

Det lättaste att börja med är att sticka eller virka en halsduk. Det går också fort att se resultat av mödan du lägger ned. En halsduk är oftast runt 20 masker lång och valfri längd, du kommer snabbt in i en rytm. Det är lättare att börja virka eftersom du bara behöver ha koll på en virknål, men samtidigt är virkning oftast bäst för spetsar och mönster vilket du inte ska börja tackla. Stickning ger mjukare resultat och vanligare för kläder, men det kräver att du lär dig kontrollera två stickor. Du kan köpa mönster och garn online, i mönstren står det vilket typ av garn och nålstorlek som de rekommenderar. Varför inte börja med ett lite mindre projekt såsom att sticka en tröja eller mössa i barnstorlek. Om du har svårt att följa med i mönstret finns det YouTube-videos och bloggar som förklarar närmre hur en maska ska tas och vad de olika beteckningarna innebär.

Symaskinen

Symaskinen hjälper dig att laga hål och sy något helt nytt. Att sy en kjol eller kuddöverdrag är enkelt och går att göra på en kväll. Om du lägger ned lite tid och villig att sy testplagg kan du snabbt lära dig att följa mönster och sy riktiga kläder! Har du en egen idé kan du ta ett snarlikt plagg som du klipper upp i delar. Då får du en mall att rita av som du sedan kan justera för att skapa din egna, unika stil! En bra symaskin kostar runt 2000 kronor medan lite bättre modeller med fler inställningar kan kosta upp mot 5000 kronor. Har du ställt in dig på att bli din egen sömmerska borde du inte köpa den allra billigaste modellen. Den kan exempelvis vara lite för svag för att sy i kraftigare tyger såsom läder och denim.